Heb ik een likdoorn of een eksteroog?
De termen likdoorn en eksteroog worden vaak door elkaar gebruikt. En dat is niet erg, want het gaat bij allebei over dezelfde klacht. Eksteroog is de traditionele benaming voor deze voetklacht. Tegenwoordig hebben we het meestal over likdoorns. De officiële naam voor deze voetklacht is clavus. Erg veel mensen hebben er last van. Meestal als de voet wordt belast bij het lopen.
Soorten likdoorns – eksterogen
Er zijn verschillende soorten likdoorns. De ‘gewone’ likdoorn komt het vaakst voor. Deze zit meestal ergens op de voetzool, boven op de voet of op de tenen. Daarnaast bestaat ook de ‘weke’ likdoorn. Deze bevindt zich tussen de tenen en is vooral pijnlijk, omdat er op deze plek constant druk op de likdoorn wordt uitgeoefend. Daarnaast kennen we nog de ‘vasculaire’ likdoorn bij deze likdoorn zijn er bloedvaatjes meegegroeid en bloeden snel bij het verwijderen ervan, de ‘neuro-vasculaire’ likdoorn deze likdoorn zit verweven met zenuwen en is het pijnlijkst van alle en de ‘zaad’ likdoorn doet geen pijn en lijkt op een klein graankorreltje, deze ontstaan eigenlijk zonder dat er sprake is van druk of wrijving.
Hoe ontstaat een likdoorn?
Likdoorns ontstaan meestal door wrijving en druk op plekken waar dit niet zou moeten. Vrijwel altijd is de oorzaak slecht of knellend schoeisel. Het dragen van goede schoenen is dus de beste manier om likdoorns te voorkomen. Zodra je irritatie voelt ontstaan is het belangrijk om van schoenen te wisselen. Aangezien vrouwen relatief vaak te nauwe schoenen dragen hebben zij vaker last van likdoorns dan mannen.
Een afwijking in de stand van de voeten kan ook likdoorns veroorzaken. De stand afwijking veroorzaakt namelijk vaak druk in de schoenen op onverwachte plekken, waardoor de eksteroog ontstaat.
Tenslotte is ook overgewicht een veel voorkomende oorzaak.
Hoe voorkom ik een eksteroog?
- Goede voetverzorging kan erger voorkomen of zelfs genezen. Was je voeten goed en regelmatig en droog ze vervolgens goed af.
- Ook het nemen van een voetbad is goed.
- En houdt de huid van je voeten soepel door ze twee keer per dag in te smeren met de Dermoleen crème. (verkrijgbaar bij mij in de praktijk)
- Draag schoenen met een goed stevig voetbed, het beste kies je voor een flexibele teenbox (neus vd schoen).
- Koop nooit geen likdoorn pleister met salicylzuur, deze zijn gevaarlijk bij verkeerd/veelvuldig gebruik doordat het salicylzuur de huid aantast en kan lijden tot een ernstig gecompliceerd wond.
Als de oorzaak van de likdoorn te maken heeft met een afwijking van de stand van de voet kan het zinvol zijn om steunzolen aan te laten meten bij een podotherapeut. Op deze manier wordt de drukverdeling in de schoen gecorrigeerd en wordt de plek die in de knel zat ontlast.
Hoe behandel ik een likdoorn?
Een likdoorn moet verwijderd worden. Doe dit verwijderen niet zelf! Dit kan je het beste bij een professionele pedicure of een podotherapeut laten doen.
Last van een likdoorn? Bel of app me voor het maken van een afspraak (06 11081544) dan verwijder ik hem zo snel mogelijk, zodat jij weer zonder pijn kan lopen.